15.02.2023

Koç Topluluğu Deprem Felaketinin Yaralarını Sarmak için Güç Birliğiyle Çalışıyor

17 dk

Arçelik:
  • Arçelik arama- kurtarma ekibi sahada görev aldı. Güncellenen ihtiyaç listesi doğrultusunda depremzede vatandaşlarımızın barınma, ısınma, gıda, kıyafet ve hijyen ihtiyaçlarını karşılamak üzere yardım malzemelerinin yanı sıra bölgeye solar panel, iş makinesi ve jeneratörler gönderdi. Ayrıca ısınma ihtiyacını karşılamak üzere bölgeye çamaşır makinesi tamburundan üretilen sobaları da ulaştırdı. Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da Arçelik Sabit Destek Noktaları’nı hayata geçiriyor. Burada kurulan mutfaklarla sıcak yemek sunulacak. Hijyen ihtiyacını karşılamak için çamaşır makinesi ve kurutuculardan oluşan Arçelik çamaşırhanelerini hizmete açmaya hazırlanıyor. Arçelik, sahra hastanelerinde ilaçların sağlıklı olarak saklanabilmesi için buzdolabı ve diğer acil beyaz eşya ihtiyaçları için de AFAD ile yakın çalışıyor.
Aygaz:
  • Tüp gaz, ocak ve ısıtıcılar ile bölgede ihtiyaç duyulan içme suyunu Pürsu ile depremzedeler ve arama kurtarma ekiplerine kesintisiz ulaştırmak amacıyla çalışanları, bayileri ve nakliyecileriyle birlikte tüm imkânlarını seferber ederek çalışmaya devam ediyor. Ayrıca kullanılmayan Aygaz ve Mogaz markalı tüplerin müşteriler tarafından Aygaz yetkili bayilerine bağışlanması durumunda, tüpleri ücretsiz olarak doldurarak ilgili bakanlıklar ve AFAD Koordinasyon Merkezi yönlendirmesiyle ihtiyaç alanlarına ulaştırıyor. Bunların dışında, tüpgaz yardımlarına Türkiye'nin her yerinden katılım sağlanması amacıyla Aygaz Mobil üzerinden “Deprem Bölgesi Tüp Yardımı” kampanyası başlatıldı. Kampanya ile bireysel olarak afet bölgelerine tüpgaz iletmek isteyenlerin Aygaz’ın mobil uygulaması üzerinden tüp bağışında bulunması sağlanıyor. Vatandaşların mobil uygulama kanalıyla verdikleri indirimli siparişler Aygaz tarafından ilgili makamların koordinasyonunda deprem bölgesine hızla gönderiliyor.
Ark İnşaat:
  • Deprem bölgesindeki arama-kurtarma çalışmaları için iş makinelerinin ekiplerle bölgeye ulaşmasını sağlarken, çalışmalarda aktif görev aldı. Ankara’daki lojmanlarını depremzedelere açarken, bölgeye ayni yardımlarını ulaştırdı. Ayrıca deprem bölgesine seyyar tuvaletlerin teminini sürdürüyor.
Bilkom:
  • Stoklarında bulunan tüm powerbank, araç içi şarj aleti ve şarj kabloları depremzedelerin iletişim ihtiyacına destek olabilmek amacıyla AFAD ile koordineli bir şekilde bölgeye gönderdi. Türkiye temsilciliğini üstlendiği DJI Enterprise’ın arama kurtarma alanında etkin rol alan termal kameralı drone’ları sahada aktif olarak kullanıldı. AKUT, emniyet ve jandarma kuruluşlarının ihtiyaçları doğrultusunda drone, batarya ve yazılım desteği sağlanıyor. Hijyen ve tuvalet ihtiyacına yönelik olarak Zer ve TCL Electonics ile birlikte Hatay Kırıkhan Stadyumu’nda mobil tuvalet hizmeti devreye alındı. Bölgeye AFAD ile koordineli bir şekilde jeneratör gönderildi. Sıcak yemek dağıtım hizmeti için çalışmayı sürdürüyor
Demir Export:
  • Arama kurtarma ekibi ile Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’a ekipman, jeneratör, alet ve teçhizatlarıyla en hızlı şekilde ulaşarak, tüm gücüyle arama kurtarma çalışmalarında aktif görev aldı. Sürekli lojistik destek ile çalışmalar için akaryakıt ve diğer ihtiyaçlar sağlandı. 200 depremzedeyi süresiz ağırlamak üzere Sivas Kangal İşletme Misafirhanesi düzenlenerek kullanıma açıldı. Tüm iş makinelerinin listesi resmî kurumların bilgisine ve hizmetine sunuldu.
Divan:
  • Gaziantep Adana, Diyarbakır otellerini depremzedelere açtı. Ayrıca Mersin, Bursa, Çorlu, Ankara ve İstanbul City otellerini de depremden etkilenen vatandaşların hizmetine sundu. Her 3 saatte 1000 kişilik yemek çıkarma kapasitesine sahip tam teşekküllü seyyar 3 TIR ile Kahramanmaraş’ta, Gaziantep’te ve İskenderun’da sıcak yemek servisini sürdürüyor.
Düzey:
  • İlk günden bu yana deprem bölgesine hazır yemek konservesi gönderimi için lojistik desteği sağlıyor. Kendi bakliyat markası Ekin ürünlerinden oluşan hazır yemek yardımında bulunarak afet bölgesine dağıtımını gerçekleştiriyor. Bölgedeki gıda akışının aktif tutulmasını birinci önceliği haline getiren Düzey, deprem bölgesine yardım ulaştırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Entek:
  • Kahramanmaraş’taki Kılavuzlu Hidroelektrik Santrali’ni geçici konaklama için depremzedelerin kullanımına sundu. Ayrıca bölgeye acil ihtiyaç duyulan battaniye, soba, gıda, çadır, yatak, giysi, tıbbi malzeme, hijyen malzemesi gönderdi ve ihtiyaçlar kapsamında göndermeyi sürdürüyor.
Ford Otosan:
  • Gıda, kıyafet, ısınma, jeneratör, barınma konusunda ayni yardımları bölgeye ulaştırırken, sağlık ekibinin Kahramanmaraş’ta kurduğu sahra hastanesiyle bölgenin sağlık ihtiyacına destek oldu. Ford Otosan Arama Kurtarma Ekibi (FOKE) arama - kurtarma çalışmalarında görev aldı. AFAD bünyesinde deprem bölgelerinde yardımlara destek olmak üzere şirket çalışanları gönüllü olarak bölgelere ulaştı. Bölgenin ihtiyacına uygun tüm araç parklarını da bölgedeki ihtiyaçların giderilmesi için hizmete açtı. 4x4 araçlarını zorlu yol koşullarındaki uzak bölgelere yardımların ulaştırılması ve operasyonel destek için gönderdi. Afet bölgesinde görevli ambulansların periyodik bakımı; itfaiye, kurtarıcı ve vinç üst yapılı araçların servis onarım ve bakım hizmetleri ücretsiz yapılıyor. Ücretsiz çekici ve yol yardımı hizmeti de veriliyor.
Koçfinans:
  • Jeneratör, su, gıda ve bebek bezi yardımlarını bölgeye ulaştırdı. Sıcak yemek hizmeti ve kumanya dağıtımını AFAD ile koordineli olarak sürdürüyor. Bayileri ile iş birliği içinde gıda ve temizlik malzemesi yardımlarını bölgeye ulaştırdı. Hijyen paketlerinin bölgeye ulaştırılması için Zer koordinasyonunda çalışmalarını sürdürüyor.
KoçSistem:
  • Arama kurtarma deneyimi olan gönüllü KoçSistem çalışanları afet bölgesinde AFAD yönlendirmesi ile yürütülen arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Ayrıca depremzedelere; battaniye, uyku tulumu, ısıtıcı, kışlık kıyafet, bebek gıda-bakım malzemeleri, hijyen malzemesi, gıda malzemeleri ve powerbank gibi acil ihtiyaçlar ulaştırıldı.
Koçtaş:
  • Deprem bölgelerine çadır, battaniye, elektrikli ısıtıcı, uyku tulumu, jeneratör, mat ve arama kurtarma ekiplerine bedelsiz malzeme temini sağlandı. İhtiyaçlar kapsamında desteği sürdürüyor.
Opet:
  • Depremin ilk gününden itibaren gelen tüm yakıt taleplerini, AFAD ve yerel yönetimlerle koordineli şekilde, gezici tankerleri ve mobil istasyonları ile bedelsiz olarak karşıladı ve dağıtımını sürdürüyor. Bölgede enerji tedariğinin aksamaması için yakıt tankerlerini ilk günden bölgeye ulaştırdı. Afet bölgesindeki istasyonlarında anlık güncel stok takibi yapıyor. Bayilerinde ürün stoğunun kritik sınır altına inmemesi için özel bir ekip kurdu, böylece istasyonlardaki ürün tedariğinin devamlılığı sağlanıyor. Ayrıca bölgeye öncelikli ihtiyaç olarak belirlenen gıda, bebek maması, su, konserve ve kuru gıda, erkek ve kadın bot, mont, pantolon, polar, içlik, kışlık kulaklık, bebek bezi, hasta bezi, hijyenik ped, ıslak mendil, battaniye, yorgan, seyyar tuvalet kabini ve ısıtıcıdan oluşan malzemeleri ulaştırdı. Bölgenin en büyük ihtiyaçları arasında büyük yer alan seyyar tuvaletleri kullanıma hazır şekilde organize ederek, gerekli yaşamsal malzemelerle birlikte göndermeye devam ediyor.
Otokar:
  • Otokar Doğal Afet Arama Kurtarma ekibi ODAK, ilk 24 saat içerisinde afet bölgesine ulaşarak arama kurtarma çalışmalarında görev aldı. Deprem bölgesine çadır, jeneratör, iş makinesi, giysi, ısıtıcı, hijyen malzemeleri, gıda, su ve tıbbi malzemeler gibi destekleri ulaştırdı. Bölgede hizmet veren Otokar markalı kamu araçlarına ve toplu taşıma araçlarına kesintisiz servis sağladı. Fabrikasında Kızılay’a kan bağışlarını sürdürüyor. Aygaz-Zer koordinasyonunda Hatay’da kurulan sahra yemekhanesi için günlük yemek ihtiyacına destek verecek şekilde TürkTraktör ile bir iş birliği gerçekleştirdi. Otokar ayrıca deprem bölgesinde sıcak yemek dağıtımı yapacak bir otobüs tasarladı. Bu otobüs deprem bölgesinde mobil aşevi olarak hizmet verecek.
Otokoç Otomotiv:
  • Deprem bölgesine karavan, çadır, su, battaniye, jeneratör, konteyner, gıda yardımı, soba, yatak, uyku tulumu, kışlık giyecek ulaştırdı. Adana tesisi, ihtiyaç sahiplerine yardım üssü olarak konumlandı, bu noktada toplanan malzemeler gereken yerlere sevk edildi. Acil ihtiyaçlar için bayileriyle hareket etti. Ticari ve binek araçlarını; kurtarma ve sağlık ekibi sevkiyatı, ilaç sevkiyatı ve ihtiyaç malzemesi dağıtımı gibi gereksinimler için tahsis etti. İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği aracılığıyla işitme ve görme engelli bireylere destek ulaştırdı. İl Sağlık Müdürlüğü araçları başta olmak üzere, sahadaki kurtarma ve destek araçlarının bakım/tamir işlemlerini yürütmek için bölgeye mobil servis araçları gönderdi. Çalışanlarına yönelik kan bağışı kampanyası düzenledi. Bölgedeki depremzedelerin başka kentlere ulaşımına yardımcı oldu. Arçelik ile birlikte seyyar mutfağa katkı sağladı.
RMK Marine:
  • Su, gıda, tek kullanımlık ürünler ve giysiden oluşan ihtiyaçları deprem bölgesine ulaştırdı. 
Setur:
  • Deprem bölgesine battaniye, giysi ve hijyen malzemesi desteği sağladı. Çadır tedarikini sürdürüyor. Afetzedelerin barınma ihtiyaçlarının planlı bir şekilde yapılabilmesi için yerleştirme ve ulaşım / transfer taleplerini Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar koordinasyonunda ilerletiyor. 
Setur Marinaları:
  • Tüm Setur marinalarını deprem bölgesine yapılacak yardımlar için toplama noktasına dönüştürdü. Depremzedelerin günlük sıcak yemek ihtiyaçlarına destek sağladı. Deprem bölgesine seyyar tuvalet ve duş üniteleri gönderdi.
Sendeo:
  • AFAD, Kızılay ve yerel yönetimlerin yayınladıkları ihtiyaç malzemelerini, bu kurumlarla koordineli olarak deprem bölgelerine ulaştırmayı ve afet bölgelerinde belirlenen noktalara teslim etmeyi sürdürüyor. Ayrıca iş ortaklarıyla birlikte deprem bölgelerine yardımları ücretsiz taşıyor.
Tat Gıda:
  • Deprem felaketinin etkilediği illerdeki gıda ihtiyacına destek vermek üzere ilk günden bu yana hazır yemek ürünlerini taşıyan tırlarını AFAD koordinasyonunda ihtiyaç bölgelerine ulaştırmayı sürdürüyor. Teknik ekipman kullanımında uzman, elektrik, bakım ve onarım alanında tecrübeli mühendis, teknisyen ve ustalarından oluşan gönüllü Tat ekibi Hatay’da AFAD koordinasyonunda çalışmalarına devam ediyor.
Tanı:
  • Deprem bölgelerine barınma, giyim ve temel hijyen ve ihtiyaç malzemeleri gönderimleri sağladı ve ihtiyaçlar kapsamında desteğini sürdürüyor.
Tofaş:
  • Bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere yardım malzemeleri Tofaş tırları ile deprem bölgesine ulaştırıldı ve ihtiyaçlar kapsamında gönderime devam ediliyor. Depremden etkilenen bölgelerdeki arama kurtarma çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla, AFAD ile koordineli şekilde, arama kurtarma ve sağlık ekibi 6 Şubat’ta bölgeye hızlıca ulaşarak, hafta boyunca Kahramanmaraş’ta görev yaptı. Müşterilerin acil servis ihtiyaçları başta olmak üzere, satış sonrası hizmetlerin sürekliliğini sağlamak için Kahramanmaraş'tan başlayarak, bayi dış alanlarında servis çalışanlarının barınma ihtiyacını karşılamak üzere konteyner ev kurulumları gerçekleştiriliyor.
Tüpraş:
  • Arama - kurtarma ekipleriyle depremin ilk saatlerinden bu yana sahada görev yapıyor. Gerek AFAD tarafından belirlenen ihtiyaç noktalarında gerekse mobil istasyonlarla depremzedelere, hastanelere, iş makinelerine ve jeneratörlere yakıt desteği sağlıyor. Arama kurtarma ve enkaz kaldırmada kullanılan iş aletleri, jeneratör, aydınlatma gibi ekipmanları bölgeye yönlendirmiş durumda. Barınma konteynerleri, yatak, kampet gibi konaklama malzemeleri, içme suları, konserve gıdalar, mont, iş kıyafeti, bot gibi temel ihtiyaçları AFAD kanalıyla bölgeye sevk ediyor. Körfez Ulaştırma treni ile de yakıt koridorunu açık tutarken, ihtiyaç noktalarına yardım malzemelerini ulaştırıyor.
TürkTraktör:
  • Arama – kurtarma çalışmaları için iş makinesi ve operatör desteği sağlamaya devam ederken, Hatay ve Kahramanmaraş bölgelerinde iş makinesi arızalarına müdahale için servis ekiplerini bölgelere gönderdi. Kışlık kıyafet, battaniye, çocuk bezi, ısıtıcı, soba, powerbank vb. malzemelere ek olarak su, poşetli ekmek ve konserve gıdaları hem geçici konaklamaya elverişli tırlar hem de yardım tırları ile bölgeye gönderildi. Bölgedeki elektrik enerjisi ihtiyacı için 50 ve 60 kVA’LIK mobil jeneratör çözümlerini hayata geçirdi. Jeneratörleri Adana’da yer alan geçici konaklama alanı ve Kahramanmaraş’ta yer alan sahra hastanesinde kullanılmak üzere sevk etti. Gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda bayisinin desteği ile Kahramanmaraş AFAD Koordinasyon Merkezi’ne ihtiyaç olan mazotu ulaştırdı. Ankara Sanayi Odası iş birliğiyle bölgede oluşturulacak deprem kentinde kullanılmak üzere konteyner bağışında bulundu. Aygaz-Zer koordinasyonunda Hatay’da kurulan sahra yemekhanesi için günlük yemek ihtiyacına destek verecek şekilde Otokar ile bir iş birliği gerçekleştirdi. Ayrıca Yemekhane firmasının Hatay’da kurduğu sahra mutfağına destek olmak amacıyla yemekhane personellerini Hatay’a sevk etti.
Yapı Kredi:
  • Yapı Kredi Arama Kurtarma Topluluğu (YAKUT) ve sayıları 1500’ü aşan Yapı Kredi Gönüllüleri ile sahada çalışmalarını sürdürüyor. Her gün genel müdürlük binasından yardım malzemelerini bölgede oluşturulan Adana, Gaziantep ve Diyarbakır lojistik merkezlerine gönderiliyor. Yardım malzemeleri, bu merkezlerde bulunan Yapı Kredi Gönüllüleri aracılığıyla depremden etkilenen illerde doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Yapı Kredi bölgedeki müşterilerine kesintisiz hizmet sunmak ve destek olmak için de çalışıyor. 3 mobil şube ile bölgede geçen haftadan beri hizmet veren Banka, kapalı şubeleri için de müşterilerine uzaktan hizmet vermeyi sürdürüyor. Mobil şube filosu çok yakın zamanda daha geniş bir ağ ile hizmet verecektir. Yapı Kredi, afet bölgesi ilan edilen illerde bulunan şubelerinin müşterilerine özel olarak kapsamlı bir finansal destek paketini de hayata geçirdi. Buna göre bölgedeki müşterilerinin tüm tüketici kredileri, kredi kartı, esnek hesap borçları 6 Mart 2023’e kadar faizsiz olarak ertelendi. Aynı zamanda, EFT, Fast, geç EFT ve havale işlemleri ile tüm diğer banka ATM’lerinden para çekme, para yatırma, hesap bakiyesi görüntüleme, kredi kartı borç ödeme, kredi kartı limit/bakiye görüntüleme işlemleri de ücretsiz hale getirildi. 
Zer:
  • Jeneratör, battaniye, su, ısıtıcı, kadın hijyen malzemesi ve paket bebek bezinden oluşan destek tırlarını AFAD VE Kızılay yetkilileri koordinasyonunda Hatay Merkez ve Hatay Kırıkhan’a ulaştırdı. AFAD ile koordineli olarak sürdürdüğü sıcak yemek ve kumanya dağıtım hizmeti kapsamında yemek servisleri Zer tarafından yapıldı. Yemek hizmeti (Bilkom, Ingage, KoçFinans, Otokar, Setur Marinaları, TürkTraktör ve WAT Motor Sanayi şirketlerinin desteğiyle), Arçelik çamaşır makinesi ve kurutma makinesi ile temizlik hizmeti, Bilkom – TCL Electronics Türkiye ise mobil tuvalet ile hijyen hizmetini Hatay Kırıkhan Stadyumu’nda AFAD’ın oluşturduğu yaşam bölgesinde sağlıyor.
Vehbi Koç Vakfı:
  • VKV Sağlık Kuruluşları tarafından pediatri uzmanı, beyin cerrahı uzmanı, acil tıp uzmanı, anestezi ve reanimasyon uzmanı, ortapedi uzmanı, adli tıp uzmanı, hemşire, anestezi teknikeri ve destek hizmetlerinden oluşan 102 sağlık çalışanı AFAD ve Sağlık Bakanlığı koordinasyonu ile afet bölgesinde görevlendirildi. Tüm sağlık çalışanları kendilerinin kullanımı için hazırlanmış ilaç, malzeme ve gereçler ile donanımlı olarak afet bölgesine ulaştı. Bölgede ihtiyaç duyulabilecek ek ilaç ve malzemeler de sağlık çalışanlarımız tarafından görevlendirildikleri konumlarda bulunan sağlık çalışanları ve kurumlara teslim edildi.
  • Koç Üniversitesi Arama Kurtarma Ekibi İskenderun’da arama-kurtarma çalışmalarında aktif görev aldı. Koç Üniversitesi Rehberlik Birimi depremzede öğrencilere psikolojik destek için oluşturduğu programı hayata geçirmeye hazırlanıyor.
  • Ayrıca VKV kuruluşlarından Koç Okulu okul aile birlikleri ve öğrenci birlikleri ile bölgeye çadır, ısıtıcı ve acil ihtiyaçlardan oluşan yardımlar ulaştırıyor.