Sürdürülebilirlik
İklim Değişikliği
Gündemimizde İklim Değişikliği
İklim Değişikliği Etkileri Üzerine
Tüpraş, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda enerji tüketimi yüksek bir sektör olarak tüm tesislerinde enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmaya odaklanmaktadır. Yatırımlarında enerji verimliliği projelerine öncelik verilmesi Tüpraş'ın 2019 yılında 473.234 GJ enerji tasarrufuna ulaşmasını sağlamıştır. Bu enerji tasarrufu 26.292 ton CO2 emisyon tasarrufuna eşdeğer olup, 21,6 milyon TL finansal tasarruf sağlanmıştır.
İklim Değişikliğine Uyum
Tüpraş, iklim koşullarına uyum sağlamanın öneminin bilincinde olarak, faaliyetlerini tehdit eden iklim değişikliğinin etkilerini tespit edip bu etkileri ortadan kaldırmaya öncelik vermektedir. Bu doğrultuda operasyonlarının hayati kaynaklarını korumak, su risklerini azaltmak ve kaynaklarını etkin bir şekilde yönetmek ve üretim süreçlerini düzenlemek için harekete geçti. Tüpraş, Körfez Belediyesi ile birlikte 2014-2015 yılları arasında İzmit Rafinerisi'ne 24,8 milyon ABD Doları yatırım yaparak Kentsel Atıksu Geri Kazanım Projesi'ni başlatmıştır. Halihazırda rafinerinin toplam belediye atık su geri kazanım üretim kapasitesi 1.500 m3/saat ve kullanılan suyun % 99'udur. Tesiste kullanılmakta olan su belediye atık sularından gelmektedir. Tüpraş'ın İzmit ve İzmir rafinerileri, ara aşamalarda endüstriyel atık suların geri dönüşümü ve işlenmiş atık suların yeniden kullanılması için kademeli olarak çalışmaktadır. Kentsel atık su geri dönüşüm projesine ve geri dönüştürülmüş-yeniden kullanılan endüstriyel atık suyun yeniden kullanımına odaklanan dünyadaki birkaç girişimden biri olan projeler, son dört yılda 87 milyon m3 suyun geri dönüştürülmesini sağlıyor. Bu, projenin yaklaşık 542.500 konut civarında bir kentsel alanın yıllık tüketimine eşit miktarda su tasarrufu sağladığı anlamına geliyor.
Tüpraş Ar-Ge departmanları, iklim değişikliğinin şirketin işleri üzerindeki etkilerini azaltmak için çözümler sunmak üzere çalışmaktadır. Tüpraş, Avrupa Birliği'nin en büyük Araştırma ve İnovasyon Programı olan Horizon 2020 programı kapsamında çeşitli ortaklıklar kurarak enerji verimliliği projelerini teşvik etmek, CO2 atığının ekonomik ve çevresel açıdan uygun bir şekilde katma değerli ürünlere dönüştürülmesini teşvik etmek, alternatif yakıtlar veya kimyasallar olarak kullanılan, yeni ve gelişmiş CO2 yakalama teknolojilerinin geliştirilmesi ve gösterilmesi, gelişmiş atık su arıtma teknolojilerinin araştırılması ve geliştirilmesi bununla birlikte enerji verimli malzemelerin üretimi için harekete geçti. Tüpraş'ın başlattığı ortaklıklar, düşük karbon gelişimini desteklemek, atık ısının geri dönüşümünü mümkün kılan yenilikçi teknolojileri ve endüstriyel ölçekte aktif sürdürülebilirliği desteklemek amacıyla biyosentetik yakıt üretmeyi hedefliyor. Özellikle enerji yoğun endüstrilerde önemli miktarlarda atık ısı atmosfere kaybolmaktadır. 5 farklı ülkeden 10 farklı lider kurum, endüstriyel süreçlerde oluşan düşük sıcaklıktaki (130 ºC'nin altında) atık ısıyı verimli bir şekilde geri dönüştürecek yenilikçi bir soğurmalı ısı eşanjörü (AHT) sistemi geliştiren Indus3Es projesini başlatmak için bir araya geldi. 2019 yılında Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde pilot proje uygulanarak Horizon 2020 kapsamında geliştirilen teknolojiyi kullanan ilk rafineri oldu.
İş Birliği
Bilgi paylaşımını ve iş birliklerini sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez bir parçası olarak gören Tüpraş, iklim değişikliğiyle alakalı deneyimlerini iş dünyasıyla paylaşmak için çaba göstermektedir. Tüpraş, uluslararası gündemi yakından takip etmek amacıyla, İspanya'nın Madrid kentinde düzenlenen 25. COP 25 Oturumu'na ve diğer ilgili oturumlara katıldı. Şirket, Körfez Belediyesi ile iş birliğinin bir parçası olarak, çeşitli yerel belediyeler, Orman ve Su Yönetimi Bakanlığı, STK'lar ve üniversitelerle toplantılar gerçekleştirdi.
İş Dünyası Plastik Girişimi
UN Global Compact Türkiye, Sürdürülebilir Kalkınma Türkiye İş Konseyi ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği plastik kirliliğiyle mücadele için bir araya gelerek "İş Dünyası Plastik Girişimi"ni başlattı.
Döngüsel Ekonomi ve Plastik Atıklarla Mücadele
Eco-Sustain: Yüksek Performanslı Geri Dönüştürülmüş Plastik Malzemeler
Arçelik, tüm ürün çeşitlerinde kullanılan plastik parçalar için plastik geri dönüşüm çalışmaları gerçekleştirdi. Geri dönüşüm plastik hammadde formülasyonları uygulama alanlarına ve teknik beklentilere göre geliştirildi. Kalsit dolgulu geri dönüştürülmüş polipropilen (PP) bileşikleri, alev geciktirici geri dönüştürülmüş PP bileşikleri, geri dönüştürülmüş siyah PP bileşikleri geliştirilmiş ve seri üretim için onaylanmıştır. Deterjan kutuları, pompa filtre gövdeleri, iç kapak parçaları, arka kapaklar ve ara cam plastikler tesislerde üretim için onaylanmış geri dönüştürülmüş plastik parçalardan bazılarıdır.
Geri Dönüştürülmüş Malzemelerden Yapılmış Elektrikli Süpürge
Atık plastik kullanımı ile Arçelik’in geri dönüşüm tesislerinde elde edilen plastik malzemeler kullanılarak % 90'ı geri dönüştürülmüş plastikten üretilen Grundig elektrikli süpürge üretildi. Arçelik'in yeni elektrikli süpürgelerinde, her bir süpürgenin plastik parçalarının% 31'i, iyileştirilmiş malzeme özelliklerine sahip geri dönüştürülmüş plastikten yapılmıştır. Bu da yaklaşık 106 ton geri dönüştürülmüş plastiğin Arçelik ürünlerine değer katacak şekilde dönüştürülmesi anlamına geliyor. Arçelik, bu ürünü geliştirerek petrol kaynaklarından plastik kullanımını azaltarak yılda yaklaşık 2.207 GJ enerji ve 285 ton CO2 emisyonu tasarrufu sağlıyor. Bu da yaklaşık 219 hanenin yıllık tüketimine denk geliyor.
PET Tub
Arçelik, plastik kirliliğiyle daha fazla mücadele etmek ve döngüsel ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla çamaşır makinelerinin bir kısmının imalatında PET şişe kullanmaktadır. Bu yaklaşımla Arçelik, projenin başlangıcından 2019'un sonuna kadar 25 milyonun üzerinde PET şişeyi, sadece 2019'da 11,4 milyon şişeyi geri dönüştürdü. Proje bugüne kadar 1.700 hanenin yıllık elektrik tüketimine eşdeğer 20.500 GJ enerji tasarrufu sağladı ve 885 ton karbondioksit emisyonunu önledi.
Hayalet Balık Ağları
Hayalet balık ağları, deniz yaşamı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Arçelik, geri dönüştürülmüş balık ağlarını kullanarak yenilikçi yüksek performanslı plastik malzemeler geliştirdi ve malzemeler fırın üretimi için onaylandı. Arçelik, plastik parçalardaki tüm poliamid polimer içeriğinin geri dönüştürülmüş balık ağlarından ve atık iplik liflerinden elde edildiği, cam elyaf takviyeli poliamid esaslı bir bileşik kullanarak, yüksek düzeyde sertlik ve termal stabilite gerektiren çeşitli fırın plastik parçaları üretti. Arçelik, elyafların nihai ürün performansını en üst düzeye çıkarmak için, hayalet balık ağlarından geri dönüştürülmüş plastikler ve atık filament kombinasyonunu kullandı. 2019 yılında, üretim süreçlerinde 170.000 üründe 65 tondan fazla geri dönüştürülmüş atık balık ağları kullanıldı.
Bio-plastik ve Bio-Cool
Plastiği yeniden kullanma veya geri dönüştürme çabaları, plastik atıklarla mücadele için yapılan tek eylem değildir. Arçelik'te plastik yerine alternatif yöntemler de araştırılıyor. Arçelik tarafından geliştirilen biyo-plastik projesi, petrol bazlı plastikler yerine mısır nişastası, soya fasulyesi yağı gibi bitki bazlı kaynakların kullanılmasını sağlıyor. Biyoplastikler, petrol bazlı plastiklere kıyasla % 80 daha az karbondioksit yayar. Arçelik'in geliştirdiği bio malzemeler sayesinde biyo-plastiklerin dayanıklı tüketim malları ve beyaz eşya uygulamaları için kullanım ömrü ve dayanıklılığı artırılmıştır. Bio-Cool, Bio Bazlı Poliüretan İzolasyon Malzemeleri projesi için endüstriyel yumurta kabuğu atıkları ve biyoplastikler birleştirilerek buzdolaplarının yumurta tepsileri üretildi. Aynı proje kapsamında ev tipi buzdolapları için bölmelerde kullanılmak üzere doğal yağlar kullanılarak bio bazlı sert poliüretan köpük izolasyonu yapılmıştır. Arçelik, seçtiği buzdolabında ürettiği dolap başına 6 kg CO2 tasarrufu sağladı. Biyo-plastiğe daha verimli bir dönüşüm için Arçelik, EU Horizon 2020 BIO4SELF Projesi çerçevesinde Avrupalı ortaklarıyla iş birliği içinde çalışıyor.
Mikrofiber Filtrasyon Sistemi
Arçelik, okyanuslara ve denizlere karışan mikrofiberlerin% 90'ını filtreleyen dünyanın ilk mikrofiber filtreli çamaşır makinesini tasarladı. Mikrofiber filtreleme kutusu geri dönüştürülebilir ve yeni filtreler veya tekstil ürünleri üretiminde yeniden kullanılabilir. Filtreleme sistemi genel olarak okyanuslara giden plastik miktarını azaltırken aynı zamanda tamamen geri dönüştürülebilir olarak döngüsel ekonomiye katkıda bulunur.