17 Ocak 1969’da, Vakıf Resmi Senedi’nin imzalanmasıyla resmen kurulan Vehbi Koç Vakfı, yaşamın en temel gereksinimleri olan eğitim, sağlık ve kültür alanlarında yönetimini üstlendiği kurumlar, desteklediği projeler ve düzenli programlar aracılığıyla Türkiye’nin daha hızlı gelişmesine destek olmayı; tüm faaliyetlerinde en iyiye örnek olarak, sürdürülebilir ve tekrarlanabilir modellerle Türkiye’ye fayda sağlamayı amaçlıyor.
Vehbi Koç Vakfı
Cumhuriyet döneminde kurulmuş ilk özel vakıf olma özelliği taşıyan Vehbi Koç Vakfı (VKV),
Vehbi Koç tarafından sosyal ve kültürel hizmetlerde bulunmak amacıyla İstanbul’da kuruldu.
Vehbi Koç tarafından sosyal ve kültürel hizmetlerde bulunmak amacıyla İstanbul’da kuruldu.
Vehbi Koç Ödülü
Vehbi Koç Ödülü, merhum Vehbi Koç’un vasiyeti ile 2002 yılından beri her yıl sırayla kültür, eğitim veya sağlık alanlarından birinde, “Türkiye’nin ve insanlığın gelişimine önemli katkıda bulunmuş” kişi veya kurumlara veriliyor. Vehbi Koç Vakfı’nın (VKV) koordinasyonunu ve finansmanını sağladığı ödülü alacak kişi veya kurum, söz konusu alanın önde gelen bilim insanları ve uzmanlarından oluşan bir seçici kurulun önerdiği üç aday arasından, VKV İdare Heyeti tarafından seçiliyor. Seçici kurul, her yıl ödülün verileceği alana göre değişiyor ve yenileniyor. Vehbi Koç Ödülü, topluma değer katan, örnek olan hizmetleri tanıtmayı ve ödüllendirmeyi amaçlıyor. Ödül, her yıl Şubat ayında Vehbi Koç’u anma günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen törenle veriliyor.
Eğitim
Koç İlk ve Orta Öğretim Okulları
Koç İlk ve Orta Öğretim Okulları, Vehbi Koç Vakfı tarafından 1998 yılında, Cumhuriyet’in 75. yılı vesilesiyle ve sekiz yıllık eğitime destek vermek amacıyla Anadolu’nun çeşitli illerinde inşa edildi. “Yap, Devret, Sahip Çık” ilkesiyle Millî Eğitim Bakanlığı’na devredilen 13 ilkokul ve ortaokulu kapsayan, sonrasında ilave edilen 5 okulla birlikte “18 Okul Projesi” olarak anılmaya başlanan proje, okullara yapılan yıllık maddi katkı ve bu okullardan ilk üçte mezun olan öğrencilere verilen burs desteğiyle sürdürülüyor.
Daha fazlasını keşfedinSağlık
VKV Amerikan Hastanesi
Resmi adı Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi olan Amerikan Hastanesi, 1920 yılında İstanbul’da kurulan ve 1995 yılında Vehbi Koç Vakfı (VKV) tarafından devralınan bir özel sağlık kurumu. Kâr amacı gütmeyen özel hastane statüsünde hizmet veren hastanede; 220 hasta odası, 41 yoğun bakım ünitesi, 31 gözlem yatağı ve 12 ameliyathane bulunuyor. Sağlık personeli, tedavi teknolojileri ve idari sistemleriyle her zaman en yüksek uluslararası standartları hedefleyen VKV Amerikan Hastanesi, Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hastanesi’nin tüm giderlerini karşılayarak ülkemiz sağlık sektörünün gelişmesinde de kilit bir rol üstleniyor.
Daha fazlasını keşfedinKültür
Sadberk Hanım Müzesi
Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, 14 Ekim 1980’de İstanbul’da Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’un anısına, onun kişisel koleksiyonunu sergilemek üzere açıldı. İlk olarak Sarıyer-Büyükdere’de Azaryan Yalısı olarak adlandırılan yapıda açılan müze, 1983’te yalının yanında bulunan binanın satın alınıp restore edilmesinden sonra “Sevgi Gönül Binası” adını aldı ve 1988 yılında müze alanına katıldı.
Bugün bünyesinde 20.000’i aşkın eser bulunan müze koleksiyonunda, M.Ö. 6.000’li yıllardan Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşamış uygarlıklara ait arkeolojik eserlerin yanı sıra ağırlıklı olarak Osmanlı dönemine ait dokumalar, kıyafetler, işlemeler, el yazmaları ve seramikler içeren Türk ve İslam eserleri yer alıyor. Sadberk Hanım Müzesi’nin zengin koleksiyonları, dönemsel sergiler ve sergi yayınlarıyla sanatseverlere sunuluyor. Müzenin önemli faaliyetlerinin arasında çocuklara ve ailelere yönelik eğitim çalışmaları da yer alıyor.
Daha fazlasını keşfedinBugün bünyesinde 20.000’i aşkın eser bulunan müze koleksiyonunda, M.Ö. 6.000’li yıllardan Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşamış uygarlıklara ait arkeolojik eserlerin yanı sıra ağırlıklı olarak Osmanlı dönemine ait dokumalar, kıyafetler, işlemeler, el yazmaları ve seramikler içeren Türk ve İslam eserleri yer alıyor. Sadberk Hanım Müzesi’nin zengin koleksiyonları, dönemsel sergiler ve sergi yayınlarıyla sanatseverlere sunuluyor. Müzenin önemli faaliyetlerinin arasında çocuklara ve ailelere yönelik eğitim çalışmaları da yer alıyor.
Sivil Toplum
Öğretmen Ağı
Öğretmen Ağı, Türkiye’de eğitim kalitesinin ve öğrenci başarısının yükselmesine katkı sağlamak için öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve iş birliği ortamı oluşturmayı hedefliyor. Platform, Vehbi Koç Vakfı’nın (VKV), ATÖLYE ve ERG (Eğitim Reformu Girişimi) işbirliğiyle Eylül 2014-Nisan 2015 arasında yürüttüğü Öğretmen Araştırması’nın sonucunda oluşturulan değişim teorisine dayanıyor ve eğitimin paydaşlarını, sivil toplum kuruluşlarını, farklı disiplinlerden kişi ve kurumları kapsıyor.
Proje VKV ile birlikte Türkiye’nin önde gelen diğer beş vakfı AÇEV, Aydın Doğan Vakfı, Enka Vakfı, Mehmet Zorlu Vakfı ve Sabancı Vakfı tarafından destekleniyor.
Daha fazlasını keşfedinProje VKV ile birlikte Türkiye’nin önde gelen diğer beş vakfı AÇEV, Aydın Doğan Vakfı, Enka Vakfı, Mehmet Zorlu Vakfı ve Sabancı Vakfı tarafından destekleniyor.